Garantovani depozit 50.000 eura

Bez autora
Dec 30 2012

Garantovani depozit u Crnoj Gori će 1. januara biti povećan na 50 hiljada eura, sa 35 hiljada koliko je bio do kraja ove godine. Rok za početak isplate garantovanog depozita će biti skraćen sa 45 na 20 radnih dana od dana nastanka „zaštićenog slučaja" odnosno stečaja banke. Prema informacijama sa kojima Fond sada raspolaže, ne postoji opasnost od nastanka zaštićenog slučaja. Zaštita depozita je sistem osiguranja deponenata od gubitka depozita ili dijela depozita u slučaju stečaja banke u kojoj deponent ima sredstva, na način da se deponentu u propisanom roku omogući raspolaganje sredstvima do zakonom garantovanog iznosa. Sredstva Fonda iznose 36,5 miliona eura i predstavljaju 4,83 odsto ukupnih garantovanih depozita svih banaka.

Garantovani depozit 50.000 euraGarantovani depozit u Crnoj Gori će 1. januara biti povećan na 50 hiljada eura, sa 35 hiljada koliko je bio do kraja ove godine, saopštio je direktor Fonda za zaštitu depozita, Predrag Marković.

Marković je agenciji Mina-business rekao i da će rok za početak isplate garantovanog depozita biti skraćen sa 45 na 20 radnih dana od dana nastanka „zaštićenog slučaja" odnosno stečaja banke.

"Prema informacijama sa kojima Fond sada raspolaže, ne postoji opasnost od nastanka zaštićenog slučaja", kazao je Marković.

Zaštita depozita je sistem osiguranja deponenata od gubitka depozita ili dijela depozita u slučaju stečaja banke u kojoj deponent ima sredstva, na način da se deponentu u propisanom roku omogući raspolaganje sredstvima do zakonom garantovanog iznosa.

Marković je naveo da sredstva Fonda iznose 36,5 miliona eura i predstavljaju 4,83 odsto ukupnih garantovanih depozita svih banaka.

Prema iskustvima EU optimalni koeficijent pokrića, kako je saopštio, se kreće oko deset odsto garantovanih depozita svih banaka.

"Imajući u vidu da je Fond za zaštitu depozita sklopio aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) na iznos od 30 miliona EUR, koja bi se koristila za slučaj isplate garantovanog depozita, to bi koeficijent pokrića iznosio 8,81 odsto, što predstavlja veoma visok stepen sigurnosti", objasnio je Marković.

U slučaju stečaja banke, Fond garantuje isplatu do 50 hiljada EUR po deponentu, bez obzira na broj i vrstu depozita u toj banci, s tim što se kroz prelazno rješenje uvodi postepeno povećanje iznosa garantovanog depozita, i to tokom 2010. i prošle iznos garantovanog depozita je bio do 20 hiljada EUR, a tokom ove do 35 hiljada eura.

Osnovni cilj zaštite depozita jeste da se građani, kao i preduzeća, osiguraju od gubitka u slučaju propasti banke u kojoj imaju račun ili ušteđevinu. Time se, istovremeno, podstiče i jačanje povjerenja u banke, što indirektno utiče na povoljnije bankarske usluge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik